Electrolux dosiahol v 2. štvrťroku zisk 419 miliónov SEK

19.07.2024 Celý región

Štokholm 19. júla (TASR) - Švédsky výrobca domácich spotrebičov Electrolux dosiahol v druhom štvrťroku oveľa vyšší zisk, než sa očakávalo. Spoločnosť zároveň v piatok aktualizovala svoj úsporný program a oznámila, že tento rok plánuje ušetriť približne 4 miliardy švédskych korún (347 miliónov eur) namiesto pôvodne plánovaných 4 až 5 miliárd SEK. Rozhodnutie zdôvodnila vyššími výdavkami na marketing a prepravu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Electrolux ďalej znížil výhľad dopytu na trhu v Európe a ázijsko-tichomorskom regióne z neutrálneho na negatívny, keďže vysoká inflácia naďalej brzdí výdavky na väčšie nákupy.

Spoločnosť dosiahla v druhom štvrťroku 2024 prevádzkový zisk 419 miliónov SEK, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka vytvorila prevádzkovú stratu 124 miliónov SEK. Zisk bol oveľa vyšší ako 98 miliónov SEK, ktoré v priemere očakávali analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters.

V Spojených štátoch, kde čelí vysokým nákladom a silnej konkurencii zo strany domáceho výrobcu Whirlpool, Electrolux v druhom štvrťroku vykázal nárast organických tržieb o 4,7 % vďaka vyšším objemom predaja. Na tomto trhu je ešte stále čo robiť, ale situácia sa neustále zlepšuje, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Jonas Samuelson.

(1 EUR = 11,5338 SEK)
 

Vyberte región

mark